Kevät, kesä, tuli ja tulva


Päivitys 3.5.2013 aamulla. Lisäsin kolmannen kuvan loppuun jatkoksi.

Päivitys 3.5.2013 puoliltapäivin. Lisäsin loppuun videon kaverini talosta.
Päivitys 4.5.2013 klo 22.  Nyt alkaa olla aika varmaa, että palot ovat ohi.  Lämpötila on laskenut ulkona 10 asteen pintaan ja ilmankosteus on 85%.  Noin päivä sitten lämpöä oli 30 asteen pinnassa ja ilmankosteus 15%.

Päivitys 6.5.2013 klo 22.  Palot ovat varmasti ohi.  Lämpöä on ulkona 15, ilmankosteus on 90%, ei tuulia.  Laitoin tuonne loppuun pari kuvaa palonjälkeisestä maisemista.

Alkuasukkaiden mukaan nämä neljä ovat Etelä-Kalifornian vuodenajat. Yleensä tulipalot ovat nelisen kuukautta loppusyksystä eteenpäin -ensin lämmin kesä kuivaa luonnon joka syksyllä kuivuu vielä lisää -Kalifornian kuloaika.  Näin oli ennen. Nykyään tulipalosesonki on ympärivuotinen.  Santa Ana tuulet ovat heränneet väärään aikaan vuodesta.  Kenties ilmastomuutos puree?

(Santa Anan tuulet (lähde 3), samaa ilmiötä kuin Itävällan Föhn tuulet (lähde 2).   tänään aamulla kahdeksan maissa ilmankosteus oli 25% luokkaa, klo 19 vaiheilla ilmankosteus romahti alle puolessa tunnissa 20%:sta 6%:iin ja nyt klo 23:n maissa ilmankosteus on 3% -tulipalot tykkää kuivasta.  Aamulla vajaan tunnin sisällä lämpötila pomppasi alle neljässä tunnissa 16C asteesta 28C asteeseen)

Tänään aamulla kahdeksan maissa lännessä näkyi savua.  Ei mikään iso juttu, radiossa väitettiin että vain pari hehtaaria palaa ja paikalla on riittävästi paloautoja, helikoptereita ja vesipommikoneita. Paitsi että kymmenen tuntia myöhemmin hehtaareja on palanut yli 3.000 ja palomiehiä on duunissa vähän alle tuhat.  Tämä himmeli on noin kymmenen kilsaa minusta länteen.  Tällä hetkellä tuulet ovat pohjoisesta.  Kaverini asuu lähellä tulipaloa joten päätin mennä kylään.

fire 201305 DSC03925

Minä olen varmaan hiukan pervo, mutta tämä tulipalo on mahtava spektaakkeli.

fire 201305 20130502_192736

Kaverini muistutti minua yhdestä pikkujutusta.  Noin vuonn 1993 alkanut tulipalo alkoi samassa paikassa kuin tämäkin.  Silloinkaan ei ollut mitään hätää ja kaksi viikkoa myöhemmin yli 350 asuintaloa oli palanut maantasalle Malibussa -tulipalo ei silloin polttanut nykyistä taloani siirtyessään tätä kautta itään.

Mielenkiintoinen tilanne.  Kello on noin 24.00  Jos tuulet eivät vaihda suuntaa, niin minulla ei ole mitään hätää.  Jos tuulet siirtyvät puhaltamaan itäänpäin, niin olen kusessa.

Päivitys 3.5.2013 aamulla.  Karkasin kaverini luota eilen illalla joskus kymmenen maissa.  Tänään tulipalo on edennyt hänen talolleen -minun suuntaani.  Kaverini pääsi televisioon. Jannu on talonsa katolla puutarhaletkun kanssa.  Hänen tilanteensa oli aikanin muutama minuutti sitten ok.

rick's house in fire photo

Ja tässä mahdollisesti Suomessakin näkyvä TV uutisten video aiheesta
http://www.nbclosangeles.com/video/#!/on-air/as-seen-on/Springs-Fire-Aerial-View–Friday-AM-Update/205963141

Ylläolevan kuvan jälkeinen video kaverini talosta ja tulipalosta
http://www.nbclosangeles.com/news/local/Springs-Fire-Ventura-County-PCH-101-Freeway-Southern-California-Wildfire-Camarillo-205943931.html

View more videos at: http://nbclosangeles.com.

Päivitys 6.5.2013 klo 22.  Vaaratilanne on ohi.

Paikallisen lehden kuvia palojen jälkeen. http://malibu.patch.com/articles/photo-tour-of-deer-creek-road?ncid=newsltuspatc00000001#photo-14232350

Lähteet:
(1) KVG ”california fire springs ventura” ja katso kuvia.  Aika spektaakkeli.  http://www.google.fi/search?q=california+fire+springs+ventura&hl=fi&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=q1CDUfjINMekigK54ICYCA&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1754&bih=1035
(2) Föhn tuulet http://en.wikipedia.org/wiki/Foehn_wind
(3) Santa Ana tuulet Etelä-Kaliforniassa http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Ana_winds

Mainokset

Avainsanat:

4 vastausta to “Kevät, kesä, tuli ja tulva”

 1. jr Says:

  Mites nuo palovakuutukset siellä? Korvaavatko tuollaisen aiheuttamat tuhot?

 2. kormy Says:

  { Kenties ilmastomuutos puree? }

  Kyse ei voi olla ilmastonmuutoksesta tai ainakaan ilmiöstä nimeltä ”man-made global warming”, koska äänekkäimmin sellaisesta puhuu entinen demokraattinen varapressa.

 3. akif Says:

  Santa Ana Föhn: Note that while the Santa Ana Winds are a katabatic wind, they are not a Föhn wind. A Föhn wind results from precipitation on the windward side of a mountain range which releases latent heat into the atmosphere which is then warmer on the leeward side (e.g., the Chinook or the original Föhn). The Santa Ana winds do not originate in precipitation, but in the bone-dry high deserts. (lähde 3)

  Kaikki tyynni, aika pelottavaa. Toivottavasti tuulen suunta säilyy ja se tyyntyy.

 4. heka Says:

  Joo, olet oikeassa, föönit eivät synny samalla tavalla kuin Santa Anat. Mutta lopputulos on sama -hiustenkuivaaja puhaltaa kuumaa kuivaa ilmaa naamalle…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: