Työttömyystukia leikataan…


Hesarinkin 28.12.2013 mainitsema Vapaan Maailman työttömyystuen leikkaus (lähde 1) on aika hyvä kuvaus tilanteesta.  Tässä lisävaloa pimeyden laaksoon. Perusideana on tiputtaa yli miljoona työtöntä saamasta työttömyystukea. Samaan aikaan pienennetään Food Stamps ohjelmaa (lähde 2), jolla vajaa 50 miljoonaa ihmistä saa tukea ruokaostoksilleen huimat 100€ kuussa.

Työttömillä on muutama ongelma Vapaassa Maailmassa. Sinulla ei luultavasti ole terveysvakuutusta -jolloin skorpioninpurema saattaa maksaa sinulle iisisti 50.000€ (lähde 3).

Toisaalta jos olet duunissa, niin kaikki (useimmat?) työnantajat eivät tarjoa terveysvakuutusta jolloin olet samassa kusessa kuin työttömät paitsi että et ehkä tarvitse Food Stampsejä.

Ja jos satutkin olemaan vakituisessa duunissa, niin oletkin ehkä ”independent contractor”, yksityisyrittäjä.  Tämä on yleinen kusetusviritelmä -esim kiinteistönvälitysfirmoilla ei tyypillisesti ole työntekijöitä.  Kiinteistönvälittäjät saavat firmalta puhelinnumeron toimistoon (maksat tietenkin itse kaikki kännykkäsi soitot ja kustannukset), pulpetin ja käyntikortin ilman mitään palkkaa -kaikki tulosi ovat puhtaasti välityspalkkioita.  Maksat tietenkin itse kaiken mainostamisen.  Kiinteistönvälitysfirman ei tarvitse maksaa sinusta sotua, terveysvakuutusta, ei edes minimipalkkaa, ei juuri mitään koska sinähän olet yksityisyrittäjä.

MUTU että kaikki tietämäni putkimiehet, raksaduunarit, sihteerit, graafiset suunnittelijat jne ovat kaikki yksityisyrittäjiä.   Ei eläkettä, ei terveysvakuutusta, ei mitään.

Mitä tarkoittaa kun miljoona+ tyyppiä ei saa enää työttömyystukea? Nyt enää yksi neljästä työttömästä saa tukea (tätä huimaa 100€/kk) -pienin määrä viiteenkymmeneen vuoteen. Vuosi sitten noin 65% työttömistä sai tukea.

Benefits Ending for One Million Unemployed - NYTimes 2013-12-27 A 400x212

Lähde 4 kertoo New York Times lehden kuvauksen ja mielipiteen tilanteesta.

Lähde 5 kertoo Paul Krugmanin mielipiteen (Nobelin palkinto taloustieteestä vuonna 2008).

Ihmeellistä jengiä nämä Vapaan Maailman alkuasukkaat.  Minä tunnen henk koht ainakin neljä ihmistä jotka asuvat autoissaan (mun tarttis varmaan ottaa kuvia heidän kodeistaan).  Tunenn varmaan entistä enemmän tätä porukkaa ensi kesänä.

Lähteet:
(1) Hesarin artikkeli
linkki http://www.hs.fi/ulkomaat/Yhdysvallat+lakkautti+työttömyystuet+yli+miljoonalta/a1388198941990
tai PDF
Yhdysvallat lakkautti työttömyystuet yli miljoonalta – Yhdysvallat – Ulkomaat – Helsingin Sanomat 2013-12-28
(2) Food Stamps ohjelma, jonka nimi on nykyään SNAP
http://en.wikipedia.org/wiki/Supplemental_Nutrition_Assistance_Program
(3) https://heka.wordpress.com/2012/09/06/skorpionit-puremat-tuskallisia-kukkarolle-ja-terveydelle/
(4) New York Times artikkeli aiheesta Benefits Ending for One Million Unemployed – NYTimes 2013-12-27
(5) Krugmanin mielipide aiheesta The Fear Economy – NYTimes 2013-12-26

Mainokset

Avainsanat: , , , , ,

7 vastausta to “Työttömyystukia leikataan…”

 1. kormy Says:

  Noillahan vain kannustetaan laiskureita tuottavaan työhön.

  { Minä tunnen henk koht ainakin neljä ihmistä jotka asuvat autoissaan }

  Eikö vastaavasti kuitenkin olla rajoittamasta tuollaisten äänioikeutta, jotta poliittinen status quo säilyy vakaana?

 2. Spande Says:

  Jos vaikka liipaisisivat tuolta puolustusbudjetin hankintabudjetista vähän juustohöylällä… Vaikka sitten tietysti Lockheed-Martin ja General Dynamics joutuisivat passittamaan väkeä kilometritehtaalle, kun kateprosentti ottaisi vastaavasti osumaa.

 3. kormy Says:

  Kyllähän niihin pyssyihin rahaa menee. Esimerkiksi F35-all-in-1 lentsikan voimassa oleva kustannusarvio on $1500000000, millä saisi mm. 10000 uutisissa esillä ollutta sairausvakuutuksen tietojärjestelmää. Asejärjestelmien valmistus on ripoteltu kuitenkin jokaisen osavaltion jokaiseen vaalipiiriin, joten ei niistä voida säästää.

 4. Myy Says:

  Niin jos ajateltais suomen tasolle samaa asiaa. Suomessa elyn mukaan oli puoli vuotta sitten 505 000 työtöntä ja herrat haluaa lisää tänne ambomaista luku ja kirjoitustaidottomia ilmaistöihin, että ei tarvis kohta kellekkään maksaa palkkaa. Jos on puoli miljoona ja niistä leikattais vaikka 10 %,tuet pois, niin miten se lisää työpaikan saanti varmuutta, kun loputkin pakenee 15 000 palkallisen irtisanomisen tahtia ulkomaille?

  on kyllä saatanan vaikea uskoa, että joku haluaa 100 tuloilla olla mielummin työtön kuin töissä.

 5. Pare Says:

  Myy, aika harva sitä haluaa olla työtön mieluummin kuin töissä. Ymmärtääkseni ongelma Yhdysvalloissa on sitten se, että töitä *ei* *ole*, ainakaan siinä määrin, että kaikille riittäisi. Siinä tilanteessa on aika paha sanoa, että joku ”tahtoo” olla työtön. Moinen ihmisten kiusaaminen tekee vain heistä hankalammin työllistettäviä.

 6. kormy Says:

  Eikä siitä työttömien kurittamisesta ole työllisillekään edes lyhyen aikavälin taloudellista hyötyä:

  { Benefit recipients have, what economist call, the highest marginal propensity to consume. Their consumption is supportive of the general economic healing that America is undergoing after the trauma of the global financial crisis. And the bigger aggregate demand is, the higher the probability that more companies would be tempted to convert their high cash balances and record profitability into greater investment. }

 7. acabaca Says:

  Pare, ongelma on juurikin ymmärtääkseni siinä että jenkeissä kokonaisten sukupolvien ajan on töihinpääsy ollut haluamiskysymys, ja nyt ollaan ensimmäistä kertaa miesmuistiin saavuttu tilanteeseen jossa sielläkin työn tarjonta rakenteellisesti ylittää kysynnän eikä mikään määrä motivaatiota auta. Sikäläiset päättäjät kuitenkin elävät henkisesti vielä täystyöllisyyden ajassa eivätkä ymmärrä että keinojen pitää vaihtua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: