Kuolemanlaakso (Death Valley).


Yleensä alkuasukkailla ei ole mitään makua. Paitsi kun he suunnittelivat jenkkilän lännen maisemia.

Satun asumaan suhteelisen lähellä Kuolemanlaaksoa (Death Valley). Järvisuomeen tottuneena Kuolemanlaakso on kova sana. Olen ollut siellä varmaan 20 kertaa ja en ole ainakaan vielä kyllästynyt himmeliin. Alkuasukkaat eivät ole kiinnostuneita Kuolemanlaaksosta, itse asiassa olen tavannut tähän mennessä vasta yhden alkuasukkaan joka on käynyt siellä ilman minua. Yleinen asenne tuntuu olevan ”miksi menisin sinne, siellä on kuumaa, ja pelkästään kiviä”. Joo joo.

Kuolemanlaakso on aika uskomaton mesta. Siellä on yksi hotelli (Furnace Creek Inn, ihan jees mesta, mutta helvetin kallis, muutama vuosi sitten maksoin USD500 huoneesta, tai kahdesta). Kaksi motellia (Furnace Creek Ranch ja Stove Pipe Wells). Paras himmeli on Stove Pipe Wells, koska sen lähellä (alle 10km asfalttia) on hiekkadyynit, jonne todellakin kannattaa mennä aamulla katsomaan auringonnousua. Uskomaton himmeli, erityisesti jos tykkäät ottaa valokuvia. Hiekkadyynit ovat iso kasa hiekkaa. Sinänsä aika tylsää kamaa. Mutta aurinnousun aikaan, ja luultavasti myös auringonlaskun aikaan, dyynit ovat uskomattoman näköisiä koska auringonvarjot korostavat maisemaa, vähän samaan tapaan kuin lumi talvella. Keskellä päivää lumi on valkoista ja siinä ei ole mitään ihmeellistä. Mutta auringon nousun ja laskun aikana, kun auringonvalon varjot korostavat lumen pinnan rakennetta, koko maisema muuttuu aika dramaattisesti. Kova sana.

Kuvia kaikista näistä paikoista löytyy yllinkyllin Flikkeristä joka muutenkin aika vekkuli paikka tsekata kuvia eri paikoista.
Kuolemanlaakson parhaita paikkoja ovat:

Badwater. Pohjoisen pallonpuoliston matalin paikka, noin 80 metriä merenpinnan alapuolella. Sinänsä ei mikään iso juttu, mutta se on useimmiten matkan varrella jos olet Kuolemanlaaksossa. Siellä on pieni lätäkkö jossa uiskentelee (jos katsot vettä riittävän kauan ja hartaasti) jotain eläviä olentoja. Suolajärvi, aika erikoinen paikka ainakin järvisuomalaisille.

Dante´s view. Muutaman tunnin keikka Kuolemanlaakson itäreunalle. Näköalat ovat kirkkaana päivänä aika uskomattomia, kun katsot alas niin näet Badwater himmelin (läntisen pallonpuoliskon alin paikka, miinus 8noin 80 metriä) ja kun katsot ylös niin näet McKinley Mount Whitney vuoren joka on jenkkien 48 yhtenäisen osavaltion korkein vuori (mikä on hankala tapa sanoa että ainakin Alaskassa on ainakin yksi korkeampi vuori).

Ubuhebe Crater. Kuolemanlaakson pohjoispuolella oleva tulivuoden kraatteri. Jos tykkäät maisemiosta, niin Ubuhebe on kova sana.

Devil´s Golf Course. Suolaa ja lisää suolaa. Vekkuli paikka keskellä laaksoa, lähellä Badwateria. Muutama hehtaari suolaa ja jos muistan oikein niin suolaa riittää muutaman sadan metrin syvyyteen.

Racetrack. Ravirata on 27 mailia Ubuhebestä lounaaseen, hiekkatie, hidas ajaa, mutta homma sujuu myös pikkuautolla. Ravirata on (yleensä) savipintainen kuiva järvi vuorien keskellä. Raviradan eteläpäässä savelle putoilee kiviä vuorilta. Sateiden jälkeen savipinta on liukas, ja kovat tuulet liikuttavat kiviä pitkin savea. Isoin liikkunut kivi painaa jotain 300 kiloa. Aika uskomaton paikka. Flikkerin kuvia.

Lippincott Mining Road. Nyt tarttet nelipyörävetoisen auton ja hiukan siihen liittyvää ajotaitoa. Ja riittävästi bensaa koska lähin bensa-asema on Scotty’s Castle (takaisin Ubuheben ohi) noin 35 mailin päässä. Ja lähin bensa-asema Lippincottin jälkeen luultavasti Panamint Springs Motel (tsekkaa karttasi kunnolla). Tie alkaa Racetrackiltä ja johtaa keskelle Saline Valley’ä – matkaa on muistaakseni 8 mailia ja siihen kuluu minulta toista tuntia. Tähän hommaan tarvitaan GPS, karttoja, vettä, ruokaa, ja kaikkea erämatkailuun liittyvää kamaa. Mutta homma on ihan uskomaton.

Saline Valley Hot Springs. Tämä on Lippincott Mine Roadin toisessa päässä. Vielä vuosi sitten siellä oli kuumia lähteitä (Hot Springs), joissa oli makeata kellotella autiomaan yössä. Noin vuosi sitten (2005) kuumat lähteet menivät isojen sateiden jälkeen umpeen ja ainakaan syyskuussa 2005 ne eivät olleet palanneet henkiin… paska juttu.

Mulla on paljon kuvia Kuolemanlaaksosta. Laitan ne joskus verkkoon, jos sille on sosiaalista kysyntää.

Mainokset

2 vastausta to “Kuolemanlaakso (Death Valley).”

  1. Antti Says:

    Se on Mount Whitney. Mount McKinley on Alaskassa, USA:n korkein huippu.

  2. hippi1 Says:

    oot aika homoooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: