metrijärjestelmä.


Olen aina ihmetellyt alkuasukkaiden rakastamaa heidän ikiomaa mielipuolista mittajärjestelmäänsa (se ei itse asiassa kyllä ole heidän ikiomansa koska maailmassa on tasan kolme maata jotka eivät ole vieläkään siirtyneet metsijärjestelmään: USAn lisäksi tämä coalition of the willing käsittää myös kaksi muuta huipputeknistä maata – USA, Liberia ja Myanmar (entinen Burma) eivät anna metrijärjestelmän sekoittaa heitä).

Metrejä ei meillä käytetä.

Jouduin tässä yhtenä päivänä tilaamaa sepeliä pihalleni – pienen neuvottelun jälkeen sovimme että sopivaa määrä on 25 scoop nimistä mittäyksikköä. Varmuuden vuoksi mittayksikkö ei ollut kuutiojalkaa tai mitään muuta edes jossain määrin käyttökelpoista yksikköä. Yleensä Google osaa hyvin kaikki mittayksikkömuunnokset kuten esim ”3 pounds in kilos” tai ”100 USD in Euros”. Katselen haikeana pihallani olevaa ”25 scoops of gravel” muttei edes Kuukle osaa kertoa kuinka paljon se saattaisi olla kiloissa ja kuutiometreissä. Kuukle tuntee scoop mitan mutta kaikki löytämäni viitteet liittyvät keittiöön jossa scoop on näköjään mm noin 2 ruokalusikallista.

Jalkapallokenttä. Koska jengi ei tiedä mitään mittayksiköistä niin tiedoitusvälineet yrittävät saada lukijansa/kuulijansa/katselijansa ymmärtämään asian suhteuttamalla jutun jalkapallokenttiin (tai sitten nämä journalistit eivät itsekään tiedä mistään mitään). Vapaassa Maassa jalkapallokenttä on kätevästi sekä pituus- että pinta-alayksikkö. Yleensä lentotukialukset ja supermarketit ovat pinta-alaltaan muutamien jalkapalokenttien kokoisia. Ristelyalukset ovat tavallisesti muutamien jalkapallokenttien pituisia.

Musta tuntuu että osittain tästä mittäyksiköiden sekopäisyydestä johtuu alkuasukkaiden kykenemättömyys ymmärtää juuri mitään numeroita. Kun vedät vessan niin vettä kuluu puolitoista gallonaa. Ja sitten kuulemme että nelihenkinen perhe käyttää Los Angelesissa keskimäärin yhden eekkerijalan vettä vuodessa (tämän eekkerijalkajutun olen kuullut monta kertaa joten on varmaan totta). Useimmat ihmiset eivät osaa tai jaksa tai viitis pitää kaikki muunnoskertoimia mielessään, ja niinpä he eivät enää kiinnitä mitään huomioita numeroihin – kaikki numerot kelpaavat heille ihan yhtä hyvin ja niin me kaikki uskomme että 93,738% ihmisistä ei usko tilastoihin, kun tämä meille kerrotaan.

Miten se eekkerijalkajuttu olikaan? Kuukle (”1 acre foot in gallons)” muuten kertoo että yksi eekkerijalka on 325 851 gallonaa. Tästä voimme nyt laskea että keskiarvoperhe vetää vessan 217.234 kertaa vuodessa eli 595 kertaa päivässä. Eli jokainen nelihenkisen perheen tyyppi vetää vessan noin 150 kertaa päivässä. Tietysti vettä käytetään muuhunkin, mutta tämä juttu siitä kuinka paljon vetä nelihenkinen perhe käyttää vuodessa tuntuu olevan puppua. Ja ilman Kuuklea en varmasti olisi viitsinyt lähteä laskemaan noita gallonoita… Ja pieni lisätutkimus osoittaa, että tämä vedenkulutus sisältää kaiken vedenkulutuksen, kuten teollisuus, maanviljelys, jne. Mutta on silti päin persettä väittää että nelihenkinen perhe kuluttaa jotain, jos lukuun sisältyy muukin kuin perheen kulutus….

15 vastausta to “metrijärjestelmä.”

  1. Goesta Says:

    Onhan se amerikkalainen mittajärjestelmä ”beneath contempt” myös Vapaassa Maassa ainakin tiedepiireissä, niin kuin Isaac Asimov kirjoitti. Metrijärjestelmässä on kuitenkin paha perusvika. Se on ranskalaisten keksintö. Sielläkin keksimiseen ja toimeenpanoon tarvittiin vallankumous. Toimeenpanoon muualla Euroopassa tarvittiin Napoleon. Siksi kai esimeriksi Englannissa juhlittiin vastikään riemuvoittoa EU:sta, joka luopui pakottamasta metrijärjestelmää sinne.

    Muualla kuin Euroopassa metrijärjestelmä kaiketi levisi Euroopan vaikutusvallan ja yleisen sosiaalisen paineen vuoksi. Kanadalaiset varmaan soveltavat sitä, jotta saavat henkistä etäisyyttä isoon veljeensä. Jenkkilä on ollut tarpeeksi suuri ja itseriittoinen, jotta voidaan soveltaa edelleen periaatetta ”näin on aina ollut ja näin on aina oleva”.

    Sitä paitsi, ei se metri(tai desimaali)järjestelmä mennyt kaikkine osineen läpi muuallakaan. Ranskalaiset kehittivät vuorokauden, jossa on 10 tuntia, joissa on kussakin 100 minuuttia, joissa on kussakin 100 sekuntia. Ei ole minun näkemissäni vuorokausissa.

  2. heka Says:

    Eiköhän metijärjestelmän leviämistä ole vauhdittanut ennenkaikkea se, että se on aika järkevä ja helppo systeemi?
    Jenkkilässä on joku kummallinen inertia lähes kaikessa. Mun mieliesimerkkejäni ovat suihkut. Jostain syystä suihkujen putki tulee seinästä ulos 6 jalan eli 180cm:n korkeudella, ja siitä se sitten vääntyy alaspäin ja siihen riipustetaan se suihkunpää. Sen alla on sitten kiva olla kyykyssä pesemässä tukkaa, tai vähemmän kiva seisoa pystyssä kolhimassa päätä. Mikään ei tunnu muuttuvan täällä vaikka siihen olisi hyviä syitä.

  3. Goesta Says:

    Ylivoimainen etevämmyys tuskin on ollut haitta mutta kaikki muutos on tuskaa konservatiiveille. Niitähän siellä riittää, eikö – vrt:

    Using electroencephalographs, which measure neuronal impulses, the researchers examined activity in a part of the brain — the anterior cingulate cortex — that is strongly linked with the self-regulatory process of conflict monitoring.
    The match-up was unmistakable: respondents who had described themselves as liberals showed ”significantly greater conflict-related neural activity” when the hypothetical situation called for an unscheduled break in routine.
    Conservatives, however, were less flexible, refusing to deviate from old habits ”despite signals that this … should be changed.”

  4. heka Says:

    Joo, mä luin äskettäin juttua samasta aiheesta. Olisikohan maailman lämpenemiseen suhtautuminen jotenkin jakautunut samojen asenteiden mukaan?

  5. Goesta Says:

    Tätä on syytä epäillä. Ilmastomuutoksen totaalikieltäjät kärsivät aivojen vajaatoiminnasta. Kukapa ei toivoisi, että ennusteet olisivat pielessä, mutta kun lämpeneminen alkaa näkyä jo otsaluun läpi.

  6. amerikkalainen Says:

    Tassa nimenomaan on kyse vapaudesta. Kuten itsekin kaytat vapauttasi kirjoittaa tata blogia suomenkielella vaikka kyseessa on pieni, ei globaali, vahemmistokieli. USA on virallisesti metrijarjestelmamaa (toisin kuten Myanmar ja Liberia). Mutta USA ei ole koskaan saatanyt lakia joka kieltaisi brittijarjestelman (tai suomenkielen kayton blogissa). Taten ihmiset ovat kayttaneet vapauttaan valita sen jarjestelman jonka ovat kotona oppineet kuten olet valinnut kotona oppimasi suomenkielen. Suurin osa maista (suurimpana UK) kayttaa ihan sekaisin seka metri- etta imperialsysteemia.

    Epailematta USA saastaisi valtavia rahasummia vuodessa jos se siirtyisi pakkometrijarjestelmaan. Mutta toisaalta pitaisiko Suomen luopua suomenkielesta tai siirtya 60Hz sahkoon, joka saastaisi omaisuuksia tai pitaisiko japanilaiset pakottaa ajamaan oikealla puolella?

    Joten pieni suomalainen joutuu nyt opettelemaan hirvean vaikean brittilaisen mittajarjestelman. Ihan samanlailla kuin joutuu opettelemaan minka tahansa vieraan maan kielen, tavat ja kulttuurin sinne muutettaessa.

  7. heka Says:

    (oletko muuten ei-syntyperäinen suomenkielen kirjoittaja? Suomenkielesi on syntyperäisen hyvää).

    Kysymys ei ole vapaudesta vaan siitä missä on enemmän järkeä.

    Totta kai jenkit saavat pitää mittajärjestelmänsä, en toki halua ottaa heiltä pois tätä juttua. Imperial systeemi on ollut aikanaan jees, mutta nykyään se on ihan perseestä. Jostain syystä kaikki tiede on siirtynyt metrijärjestelmään.
    Suurin osa maista ei muuten käytä sekaisin metri- ja imperialsysteemiä, suurin osa on metrisiä. UKn nykyiset ”saako joku myydä banaaneja paunoissa” on aika puhdasta pelleilyä – UK on metrijärjestelmämaa.

    Minä en ole koskaan valinnut oppia suomenkieltä. Kakarat jenkeissä eivät valinneet imperial mittajärjestelmää. Molemmat vain sattuivat olemaan paikalla. Mittäjärjestelmä on tietenkin osa kulttuuria mutta se ei ole samalla lailla sisäistetty juttu kuin kieli – kieli istuu jossain syvällä päässä.

    Mittajärjestelmä on samantyppinen juttu kuin markat ja eurot – olisi ollut helpompaa pitää markat mutta eurot tekevät pitemmän päälle elämän helpommaksi kun ei enää tarvitse laskea kurssieroja.

    Englanninkieli on tullut maailman yleiskieleksi. Englannin käyttö lisääntyy koko ajan ja minusta on hieno homma että on löytynyt joku kieli jota ”kaikki” opiskelevat ja osaavat. Minusta saksa olisi ollut parempi vaihtoehto, mutta englanti on myös ihan jees.

    Jos Suomessa voisi olla vain yksi kieli, niin melkein mikä muu tahansa kieli kuin suomi olisi järkevämpi vaihtoehto (kuten saksa, ranska, ruotsi, swahili). Nyt Suomessa on monta kieltä ja se on minusta kova juttu. Monikielisyys tuo mukanaan uusia kulttuureja ja se laajentaa ”tajuntaasi”, tai ainakin minä toivon näin tapahtuneen ainakin minulle, koska minulla oli ulkomaalainen vaimo Suomessa ja nyt asun Vapaassa Maailmassa vieraassa kulttuurissa ilman vaimoa ja kuvittelen laajentaneeni tajuntaani täällä. Tai sitten en ole.

    60Hz sähkö on eri juttu. On hiukan hankalaa 110 voltin ja 220 voltin kanssa mutta isompi ongelma on ne saamarin erilaiset pistokkeet. Tai kännyköiden virtalaitteiden puhelinpistokkeet jotka ovat kaikki erilaisia.
    Vasemmalla ajaminen on luultavasti isompi juttu. Ruotsi siirtyi oikealla ajamiseen ja se maksoi maltaita joskus 60 luvulla (?). Minulla ei ole mitään tietoa siitä että oliko siirtyminen taloudellisesti järkevää.
    Mutta mielenkintoinen kysymys on se että kannattaisiko Suomen laittaa junaradat samalle leveydelle kuin Länsi Euroopassa (nyt kai radat ovat samanlaisia kuin Venäjällä)?

    Vieraan maan kielen, tapojen ja kulttuurin opetteleminen on hieno juttu, se saattaa jopa avartaa mieltä. Minä kannatan erilaisuutta näissä jutuissa. Mittajärjestelmät ovat enemmän objektiivisia juttuja, niissä tehokkuus ja helppous ovat tärkeitä.

    Mutta minä olen pitkään miettinyt paria tähän liittyvää juttua.
    (1) Ollaksesi todella sivistynyt sinun tarvitsee opiskella sekä latinaa että klassillista kreikkaa. Nyt opit kielen ja et voi puhua kenekään kanssa. Eikös olisi parempi suupimmalle osalle ihmisiä oppia joku elävä kieli, kuten italia tai moderni kreikka?
    (2) Kuinka paljon energiaa ja tupakkaa ja aikaa kuluu turhaan kiinalaisilla kun he oppivat jotain 4.000 kirjoitusmerkkiä sen sijaan että he oppisivat vajaat 30 kirjainta? Minusta jutussa ei ole mitään järkeä, mutta toisaalta yli miljardi kiinalaista ei luultavasti ole väärässä. Miksi kiinankieli ei ole kuollut vaikka se tuntuu olevan päällisinpuolin täysin tehoton kirjoitusjärjestelmä?

  8. Goesta Says:

    « Mittajärjestelmä on samantyppinen juttu kuin markat ja eurot – olisi ollut helpompaa pitää markat mutta eurot tekevät pitemmän päälle elämän helpommaksi kun ei enää tarvitse laskea kurssieroja.»
    Kurssierot ovat sivuseikka. Yhteisen valuutan riski on, että yksityinen valtio ei voi sopeutua huonoihin aikoihin valuutan arvon muutoksella, Euroopassa kun ei liikuta työn perässä yhtä joustavasti kuin USA:ssa. Hyvä puoli on, ettei Suomen kaltainen maa voi tuhota talouttaan yliarvostetulla ”vahvalla markalla”, niin kuin taannoin teki.

    « Mutta mielenkintoinen kysymys on se että kannattaisiko Suomen laittaa junaradat samalle leveydelle kuin Länsi Euroopassa (nyt kai radat ovat samanlaisia kuin Venäjällä)?»
    Miksi? Ei tänne Länsi-Euroopasta mitään junalla saavu. Neukkuun päin on tarvettakin.

    « Ollaksesi todella sivistynyt sinun tarvitsee opiskella sekä latinaa että klassillista kreikkaa. Nyt opit kielen ja et voi puhua kenekään kanssa. Eikös olisi parempi suupimmalle osalle ihmisiä oppia joku elävä kieli, kuten italia tai moderni kreikka?»
    ¿Olisiko niin, että kaikkea vanhaa kamaa ei ole käännetty eikä koskaan käännetäkään?

    « Miksi kiinankieli ei ole kuollut vaikka se tuntuu olevan päällisinpuolin täysin tehoton kirjoitusjärjestelmä?»
    Olihan niitä kieliä jo ennen kirjoitustakin… – Kaikista tehottomin kirjoitusjärjestelmä on japanissa. Sen osia ovat kiinalaisilta lainattu kanji, omat katakana ja hiragana, plus päälle nyt vielä latinalaisia aakkosia ja intialais-arabialaisia numeroita.

    Yksi käytännön hyöty kiinalaisille on, että vaikka kiinan eri versioiden puhujat eivät ymmärrä toisiaan, he voivat lukea samoja tekstejä. Japanin kielessä samoin äännettävä sana saattaa tarkoittaa parhaimmillaan 18:aa eri käsitettä, jotka kirjoitetaan kaikki eri tavalla.

    Sekavuudella voi olla kahdenlaisia vaikutuksia. Jotkut eivät pääse koskaan kärrylle, koska kirjoittaminen on niin vaikeaa, vaan jäävät vallan syrjään. Ne, jotka pääsevät, saattavat saada sivutuotteena ylimääräistä aivovoimistelua. Sehän on hyödyllistä yhtä lailla kuin fyysinen treenauskin.

  9. amerikkalainen Says:

    >(oletko muuten ei-syntyperäinen suomenkielen kirjoittaja?
    Aidinkieli suomi vaikka arkikielena huono englanti.

    Syy miksi jonkun maan pitaisi siirtya maailmanstandardiin on tietenkin jarki mutta mielestani miksi USA ei ole siirtynyt metrijarjestelmaan on juurikin vapaus. Tai enemmankin poliittinen kulttuuri. Euroopassa on totuttu hallitusten jyraamiin, kansan keskuudessa epasuosittuihin, paatoksiin. Jotkut sanovat etta tama auktoriteettien kunnioitus/pelko juontaa juurensa historiasta, kuninkaista, luokkayhteiskunnasta etc. USA:n historia on painvastainen. Taalla olisi poliittinen itsemurha ehdottaa jotain sellaista joka koskettaisi ihmisten jokapaivaista elamaa nain lahelta.
    Euroopassa tehdaan jatkuvasti paatoksia jotka ovat pitkalla tahtaimella kansan hyvaksi vaikka kansa niita vastustaakin. Useimmiten nama paatokset ovat kivuliaita mutta jarkevia. Joskus taas ne osoittautuvat flopeiksi kuten Suomen kansan pakottaminen radion/TV digitalisoinnissa kivikauteen. Tai ruotsin kielen (tai ennemminkin suomenkielisten) asema Suomessa. Ihmiset taalla haukkovat henkeaan kun kerron heille Suomen demokratian tasosta. Joskus taas paatokset menevat oikein vaikka kokonainen mummosukupolvi viettaa loppuelamansa ihmetellen mita maitopurkki maksaa tai milla puolella tieta ajetaan.

    Mielestani loistava esimerkki on tama vankilakulttuuri. Suomessakin kansa haluais kaikille lastenraiskaajille ja sarjamurhaajille rankkoja tuomioita. Mutta tutkimukset (kait) ovat osoittaneet etta paapominen tuottaa keskimaarin rauhallisemman yhteiskunnan. Samanlailla USA:ssa ihmiset kokevat etta rangaistuksen tarkoitus on kosto. Erona vain se etta taalla ihmiset saavat mita haluavat siita huolimatta onko paatos jarkeva vai ei.

    Vierailin viime vuonna 18 maassa ja vanhat mitat vilahtelivat arkikaytossa monessa paikkaa vaikka maa virallisesti kayttikin metreja. Jopa englannissa tilavuusmitat perustui viela imperiaalisysteemiin.

  10. heka Says:

    Joo, vankilasysteemi on tosi hieno himmeli älyttömyydestä – taidanpa kirjoittaa siitä jutun. Ihan lyhkäsesti, Vapaassa Maailmassa lusii noin 750 ihmista per 100.000 asukasta vankilassa – taitaa olla iisisti ”sivistyneen” maailman korkein lusimisluku. EUn keskiarvo on muistaakseni 89 ja Suomessa jotain 50. Ja systeemi on helvetin kallis, mutta onneksi se ei myöskään tunnu vähentävän rikollisuutta.
    Nyt kun muistutit minua – laitoin tämän aiheen juttulistalle! Kiitos 🙂

    Sanot että ”Ihmiset taalla haukkovat henkeaan kun kerron heille Suomen demokratian tasosta.”. Mitä tarkoitat tällä? Hyvä demokratia? Huono demokratia?

  11. amerikkalainen Says:

    >Sanot että “Ihmiset taalla haukkovat henkeaan kun kerron heille >Suomen demokratian tasosta.”. Mitä tarkoitat tällä?

    Suomesta varmaan loytyy hyviakin esimerkkeja mutta suomalaisena tietenkin pitaa aina keskittya niihin negatiivisiin 🙂 Ylla jo jotain mainitsinkin. Ensimmaisena aina mieleen tulee juuri toi suomenkielisten asema, sukupuolten eriarvoisuus yhteiskuntapalveluksessa, kirkon/uskonnon asema valtiossa ja koulussa, Kekkonen…

  12. Jasmo Says:

    Nyt en ole ihan varma, mutta aivan kuin olisin jostain joskus lukenut, että erilainen raideleveys meillä ja naapurissa on puolustusstrategian mukaista. Kai ne pelkää, et naapuri hyökkää junalla.

  13. heka Says:

    Mielenkiintoista. Ja olet näköjään oikeassa. Wiki sanoo
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Raideleveys
    näinikkää:

    ”Venäjällä rautateillä arveltiin olevan sotilaallista merkitystä, minkä vuoksi ei haluttu ryhtyä ottamaan käyttöön kansainväliseksi muodostuvaa brittiläistä standardiraideleveyttä. Yhdysvaltalainen sotilasinsinööri George Washington Whistler (Fort Wayne Indiana 1800 – Pietari 1849) palkattiin rakennuttamaan Moskovan ja Pietarin välistä rautatietä, minkä leveydeksi tuli Yhdysvaltain etelävaltiolaiset viisi jalkaa. Näin tämä venäläiseksi raideleveydeksi uskottu leveys tuli voimaan koko rataverkolla koskien myös Viroa, Liettuaa, Latviaa, Suomea, Ukrainaa, Valko-Venäjää ja Mongoliaa.”

  14. Miksi metrit ei kelpaa? « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

    […] (4) Tuumien ja tynnyreiden viimeiset mohikaanit https://heka.wordpress.com/2008/01/21/metrijarjestelma/ (5) Kukaan ei opi mistään mitään – uusi systeemi on edelleen tuumissa ja tynnyreissä […]

  15. Metrijärjestelmä. Tai ehkä elefantit mittayksikkönä? | maailmanmenoa vapaassa maailmassa... Says:

    […] (1) Bloombergin video (lyhyt, vain 1m 25s) viidestä laivasta https://www.youtube.com/watch?v=O-K0YtWrZ60#aid=P9naHHT2SvA Tämän pitäisi löytyä KVG “five of the largest cargo ships site:youtube.com” (2) Wikipedia englanniksi norsuista http://en.wikipedia.org/wiki/Elephant (3) Helsingin olympiastadion http://en.wikipedia.org/wiki/Helsinki_Olympic_Stadium (4) Hooverin pato http://en.wikipedia.org/wiki/Hoover_Dam (5) Vapaan Maailman mittajärjestelmä https://heka.wordpress.com/2008/01/21/metrijarjestelma/ […]

Jätä kommentti